Fotózás,  Tippek

10 tipp – Hogyan fényképezzünk, ha utazunk?

Szeretném elindítani a fotós tippeket adó blog sorozatomat.

Utazáskor mindenki imád fényképezni és ahhoz, hogy egy kicsit kreatívabb fényképeket készítsünk, szeretnék néhány jalvaslatot adni nektek.


  1. Nézzetek utána a helyszínnek! Mielőtt elindultok keresstek rá neten a városra, és a legszebb öbölt vagy éttermet fényképezzétek.


  2. A merüljetek el a részletekben! Sokkal izgalmasabb valamit közelebbről fényképezni, nyugodtan menjetek közel a tárgyhoz, ételhez vagy épülethez. 

  3. Fényképezd a városi forgatagot, ha tudod használj nappal egy ND szűrőt és próbálj hosszú expót csinálni, este ehhez csak egy állvány kell, a kék órában az esti fényekkel egészen különleges képeket tudtok alkotni. Kelj fel korábban! A napfelkelte előtt és után egészen csodálatosak a fények.

  4. Fényképezd a helyi embereket! Nagyon izgalmas téma! Ha konkrét portrét akarsz akkor kérj engedélyt az illetőtől, de természetesen a paparazzi fotók szoktak a legjobbak lenni. 🙂


  5. A legpraktikusabb egy utazó Zoom használata, de én mindig szeretek magammal vinni egy fix 50mm-est és egy ultra nagylátót is például egy 10-20mm-es objektívet.

  6. Türelemmel fényképezz! Néha jól esik 10-20 percre is belefeledkezni egy témába. Több irányból fotózz!

  7. Fényképezd a plafont! Ha nincs állványod helyezd a fényképezőgépet a földre, tedd kioldó módba. Természetesen maradj a gép mellett! Nehogy idegen kezek lecsapjanak rá.

  8. Ha lehetőséged van rá, már utazás során töltsd fel a képeket egy tárhelyre. Így biztonságosabban tárolhatod a fotókat.

  9. Utómunka! A képeken érdemes a hazatérés után egy kicsit még dolgozni. A minimális beállításokat meg tudjátok még a Googe Képek szerkesztőjében is csinálni. Nagyon praktikus és egyszerű.

  10. Éld meg a pillanatot! Sok utazáson csak azt látni, hogy mindenki kezében a mobilja és szinte azon keresztül nézi az eseményeket. Ha megvagy a tökéletes fényképpel akkor élvezd ki a pillanatot!