Alacsony Tátra minden évszakban

Még nyár végén kinéztem egy nagyon hangulatos kis faházat Szlovákiában Donovalyban, ami a falu egyik régi felén helyezkedett el. Sajnos szinte egész idő alatt amíg ott voltunk esett az eső, de annak ellenére egészen jól telt a hétvégénk, a faluban pedig minden nap a hömpölygő felhők csodálatos látványában gyönyörködhettünk. Donovalyban ebben az időszakban nem sok gyerek program volt, még a kis gyerekfalu (Donovalkovo) is éppen akkor zárt be és e mellett esőben bobozni sem annyira izgalmas, így a gyerekek csak a központban található étterem játszóterén tudták elfoglalni magukat.

A szálláshoz szuper kis konyha tartozott, de így is beültünk egyszer egy nagyon laktató ebédre a Koliba Goral nevű étterembe, ahol még egy cuki játaszó asztalka is van, így a szülők is ki tudnak egy kicsit kapcsolni. Az étterem nagyon autentikus, festett kék padokkal, helyiség közepén egy hatalmas fehér kályhával. Az ételek még magyarul is fel voltak sorolva, igaz néhol elég vicces megnevezéseket használtak, pl. Bíróteknő… 😀

Sajnos ez alkalommal még a hegytetőre a Zvolenre sem jutottuk fel a gyerekekkel, igaz korábban mi már voltunk fent többször is, sőt még egy Donovaly Youtube videót is vágtam össze róla. Igazából ez a videó is ősszel készült, de akkor gyönyörű meleg, napos időnk volt.

Mindenképp érdemes elmenni, bár gyerekekkel én csak nyáron javaslom, a helyet.

Egy kis wiki infó a település történetéről:

A falu egy 17. századi szénégető telep helyén, a 18. század elején, a besztercebányai bányaigazgatóság területén alakult ki. Csakhamar a környező szénégető települések központja lett. Oklevél először 1710-ben említi. Lakosai fakitermeléssel és kohászattal foglalkoztak.

A 18. század végén Vályi András így ír róla: „DONOVAL. Tót falu Zólyom Vármegyében, földes Ura a’ Bányászi Királyi Kamara, lakosai katolikusok, fekszik Motitskóhoz nem meszsze, ’s ennek filiája, határja meglehetős termésű.”[2]

https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3val