Ételfotózás-Barackos-kivis joghurt

Img2010-01-19_0075-70
Ételfotózás során a fényekre kell különösen figyelni. Valamint a fotón látható étel nagyon gusztusosnak kell tűnjön.

A részleteket jobban ki kell emelni. Természetesen lehet játszani a mélységélességgel, de tudnunk kell, hogy egy édesség akkor gusztusos, ha minden részletét látjuk és szinte érezzük az illatát a fotón keresztül.

A fotókat egy egyszerű 50mm-es 1.8-as Nikkor objektívvel készítettem.  A képek manuális beállításokkal készültek. Hiszen a villanj körte fényere nem állítható, így meg kell találnunk a megfelelő beállításokat. Ez nekem 200-as ISO-nál 1/125 és f5. Sajnos ennél lejebb nem tudok menni mert akkor már beég a képen a fehér rész.

Img2010-01-19_0084-79

Meg is szeretném mutatni, hogy milyen fénykép készül természetes fény és vaku fény mellett. Amint látható a fényképen is, hogy sok helyen becsillant és máshol pedig a fehér szürkés lett.  Hát nem túl étvágygerjesztő látvány így.

Img2010-01-19_0004-3 copyImg2010-01-19_0055-50 copy

Nagyon fontos viszont, hogy a vakunk fényét valamivel lágyítsuk. Ezen esetben egy fehér áteresztő ernyő volt a segítségemre. Szóval szükségünk van a fotózáshoz egy fehér karton lapra, ezt lehet helyettesíteni egy vászonlepedővel is. A képen nagyon fontos, hogy minden a helyén legyen és harmonikus legyen.

ikonok Ezek után jön az érdemi munka, a fotózás. Egy ilyen fotózás alkalmával körülbelül 50-80 kép készül.

A képeket ezután feltöltjük a gépre majd Lightroom-ba és elvégezzük a kiválasztott fotón a szükséges változtatásokat. (Például valamikor látszódhat vízcsepp valahol.) Csak a színeken és a kontraszton változtattam, nagyon kicsit.

Img2010-01-19_0082-77Img2010-01-19_0075-70

Nincs más dolgunk ezután csak annyi, hogy publikáljuk a képünket.

Valamint megenni az ételt. Jó étvágyat!

6 thoughts on “Ételfotózás-Barackos-kivis joghurt”

 1. tényleg nagyon gusztusos:-) kicsit megnyugtattál azzal, hogy 50-80 kép is készül. én olyan 15-20-at szoktam egy-egy ételröl. valahogy mindig azt képzelem, hogy aprofik csak egyet-kettöt kattintanak és az mindjárt tökéletes. (nem mintha az én 20 képemböl egy is tökéletes lenne, de azért néha sikerül valami elfogadhatót kihozni)

 2. Természetesen ez mondjuk hangulattól is függ szerintem. Mármint, hogy mennyi képet csinálok. Van amikor 20-30, de sokszor csinálom más háttérrel, vagy egyéb dolgokat is rárakok és akkor természetesen több kép lesz.
  Na de te se panaszkodhatsz, nagyon szépek és gusztusosak az ételfotóid. Én igazából csak néha csinálok ételfotókat, nem vagyok olyan profi gasztro blogger mint te. 🙂

 3. csak most láttam, hogy ide is válaszoltál. köszönöm a dicséretet, jól esik egy ilyen profifotóstól, mint te vagy! nem panaszkodom a képeim miatt, csak néha kicsit elkettyenek, hogy nem olyanok, amilyenre szeretném öket. én csak pár hónapja ismerkedem a fotózás rejtelmeivel és bizony még van elöttem sok-sok tanulnivaló. nagyon örülök, hogy vannak ilyen lelkes fotósok, akik megosztják tudásulat, tapasztalatukat és még pár trükköt is elárulnak:-)

 4. Nagyon tetszik ez a bejegyzésed, sokat segít egy teljesen amatőr módon fotózónak is. Pár hete kezdtem csak a gasztroblogomat, és abszolút nem megy a fotózás. Sajnos a blogírás ezen része érdekel kevésbé, jobban érdekel a főzés, receptleírás, stb.
  Egy Nikon Coolpix S 4000-es gépem van, és azt szeretném kérdezni, hogy ezzel lehet-e egyáltalán törekedni kevésbé amatőr képek készítésére.
  Tervezed, hogy több ilyen ételfotózásos leírást csinálsz?

 5. Kedves Mónika!
  Nagyon örülök, hogy hasznodra vált a leírásom.
  Nekem is van egy kis Nikon kompakt gépem és fogok csinálni vele képeket, és tippeket is írok mellé.
  Sajnos egy ilyen kis kompakt gépből persze nem lehet olyan sokat kihozni mint egy tükörreflexesből. Viszont minden tőlem telhetőt megteszek, hogy jó képeket csináljak és jó tippeket adjak.
  Szerintem a héten meg is csinálom a bejegyzést.
  Üdv,
  Fructy

Vélemény, hozzászólás?