Villámlátogatás Death Valley-ben

Február közepén lehetőségem volt egy napos túrára indulni Las Vegasból a Deathy Valley Nemzeti Parkba, amitől rokonaim féltve tartottak vissza, hogy vigyázzak, mert a föld egyik legmelegebb helye szokott lenni, de hála isten nem februárban. 😀 A 2 órás oda vezető út izgalmasan telt, mert egy porviharba kerültünk, és abban sem voltunk biztosak, hogy túrázni tudunk e aznap.

A Furnance Creek Visitor Centerben (ahol egyébként 10 percenként áramszünetet okozott az időjárás), megnyugtattak minket és a Golden Canyont ajánlották, hiszen azon nem fújt át akkor a szél. A belépőt a Nemzeti Parkba autóra kell fizetni, 30 USD volt amit, bent is, valamint automatából is meg lehetett váltani.

Itt tettünk egy 8-10 km hosszú körutat, ami annyira nem volt nehéz terep, a poros-kavicsos lejtmenten kivül.

A délutáni program a Badwater Basin ami Észak Amerika legalacsonyabb pontja (tengerszint alatt 86 méterrel lejjebb helyezkedik el), valamint az Artists Drive volt, amin kocsival mentünk végig.

A nap lemenő fényében elképesztő látvánnyal tárult elénk, az utolsó helyszinünk a Zabriskie Point: az erózió alkotta különleges formáiról híres táj, amely ötmillió éve jött létre a Furnace Creek tó üledékéből.

A nemzeti park hatalmas területen helyezkedik el, rengeteg izgalmas útvonalon és kanyonon lehet fényképezni, túrázni, amiről előre érdemes tájékozódni a Visitor centerben, mert a sok áradás és az időjárási körülmények nagyon befolyásolják az autóutak járhatóságát is. Sajnos ez alkalommal az orkán miatt nem jutottunk el a Mesquite Flat Sand Dunes-hez, de remélhetőleg egy másik alkalommal eljutunk. 😉

A fotós beszámolóm következő témája a Grand Canyon és a Hoover-gát lesz.

Egy kis wiki infó:

Death Valley Nemzeti Park (magyarul Halál-völgy Nemzeti Park) a legszárazabb és legforróbb amerikai nemzeti park. Itt található Észak-Amerika legalacsonyabb pontja, a Badwater-medence is, 86 m-rel a tengerszint alatt. Nevét 1849-ben, a kaliforniai aranyláz idején kapta bevándorlóktól, akik eltévedtek és majdnem odavesztek a völgyben. A park területe 13 647,63 km², tájegységei: a Saline Valley, a Panamint Valley nagy része, a Death Valley és több hegylánc egy-egy része.

A Death Valley a Föld egyik legforróbb területe, száraz, sivatagos, az éves csapadékmennyiség a völgyben kevesebb mint 50 mm. A barátságtalan időjárás ellenére sokféle állat és növény otthona a terület. Még őshonos, csak itt élő halfaj is van némelyik vízforrásban. A változatos geológiai múltjának köszönhetően különleges természeti képződményekben is páratlanul gazdag. Többek közt itt van a híres Zabriskie Point, a Racetrack Playa vitorlázó kövei, de találunk a parkban ércek festette sziklákat és holdbéli kanyonokat is. 1933 óta áll védelem alatt, 1994-ben nyilvánították nemzeti parkká.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Death_Valley_Nemzeti_Park