Ciprus beszámoló – Ayia Napa

A második napra betervezett utunk Famaguszta régióba vezetett. Ayia Napa a pici halászfalu egy hatalmas üdülővárossá nőtte ki magát 1974 után. Azonban amikor ott játunk csak hatalmas szellemvárosnak tűnt, számos szórakozóhely és étterem végzett felújítást.

Képekről láttam már a híres Nissi strandot, azonban nem gondoltam, hogy tényleg ennyire emlékezetes lesz. Első dolgom volt mikor megláttam a szemkápráztatóan fehér partot , hogy levessem a cipőm és érezzem a talpam alatt a homokszemeket és a tengert. A kristálytiszta víz világoskék és türkizkék árnyalataiban játszott. Nyáron mikor nagyobb a szárazság egy vékony ösvényen át tudunk sétálni a kis szigetre. Itt is összefutottunk egy szürke kiscicával, aki napozott a homokban.

2015-02-26_121512DSC_9167

Miután kinapoztuk magunkat Ayia Napa egyetlen régi látnivalójához indultunk az Az „Erdők asszonyának” emelt kolostorhoz. Az épületegyüttes körül a szórakozóhelyek egymás után sorakoztak. Orosz, kínai, olasz, görög, éttermek és bárok közül válogathatnak a nyáron érkező túristák.

A szent hely építését 1570-ben fejezték be. Az „Erdők asszonyának” emelt kolostor belső udvarában meghitt kerengő található, faragott ablakokkal. Középen egy nyolcszögletű kút díszeleg. A jellegzetessége, hogy egy része a föld alá épült. Bejáratánál egy körülbelül 600 éves, öreg platánfa áll.

Ayia Napa kolostora

Ha Ciprus görög felén szeretnétek kirándulóhelyet keresni akkor mindenképp érdemes a sziget délkeleti csücskét a Cape Greco sziklasziret megcélozni. Innen már Ázsia partjai (Szíria és Libabon) csak körülbelül 100km távolságra vannak. A tengeri barlangokhoz, a Cape Greco felé vezető úton kell lefordulni, érdemes figyelni a kis táblákat.  A helyi legenda szerint itt él Ayia Napa tengeri szörnye, ahogy a görög mitológia hívja Scylla.

A nap csúcspontja volt a naplemente fényeiben pompázó kék tetejű kis templom Agios Nikolaos, Pernera üdülővárosában.

 

Vélemény, hozzászólás?