Élet & Kép Magazin

ujsag1

Elég nehéz dolga van a fotós magazinok készítőinek, hiszen a fotográfia majdnem olyan gyorsan fejlődő tudományág, mint az informatika. Valamint tudni kell olyan cikkeket megjelentetni, ami nem számít már elavultnak, réginek. Így rengeteg fotós újság megjelenik interneten is. Azonban én arra vagyok kíváncsi, hogy ha éppen fényképészeti sajtót kívánunk venni, akkor melyik lesz a legjobb választás.

Élet & Kép a FOTÓTECHNIKA negyedévente megjelenő magazinja

Ár: 980 Ft

Weboldal: www.eletkep.hu

Oldalszám: 81

ujsag3Megjelenés: negyedévente

A borító szép fényes és matt felületű. Nagyon megkapó a címlap annak

ellenére is, hogy kisebb képek is sorakoznak a címlapkép mellett. (Hiszen a fotós újságok többségének címlapja egyetlen egy fotó.) A kiadvány nem mondható vastagnak, hiszen csak 81 oldal nagy betűkkel. A nyomtatás szép a lapok jó minőségűek. Első két oldal egyből reklám.

A rövid technikai újdonságokat bemutató oldalak, elég érdekesek. Például a búvárszemüveges fényképezőgép, igaz ez csak egy kis játékszer, a fotósok szeméből nézve. Olvashatunk a világ legnagyobb teleobjektívjéről, ami Carl Zeiss márkájú, és horribilis ára van.

A címlapon látható fotó Jung Zseni munkája, aki aktfotózik. Megkapó a cikk, és a fotói is nagyon érdekesek lágyak, tényleg nagyon finoman mutatja be a női testet. Tetszett az is, hogy dacol a korral és még mindig analóg technikával fotózik. A következő cikk Erdélyről szól, ami inkább fotóriport. Technikai adatokat sajnos nem kapunk sehol a fotók mellé. Pedig ez egy fotós újság esetében nagyon fontos lenne. Az erdélyi képek lenyűgözőek, de némelyik kis méretű. Sportfotózásról van egy interjú Szalay-Berzeviczy Attilával. A képek elképesztőek, az interjú is részletes.

A fotótörténeti cikk a híres Muybridge-ről szól és a technikáiról. Természetesen a híres lovas képe (képsorozata) is belekerült az újságba, amit az első mozgóképnek nevezünk. Újabb fotóriport következik az újságban a Szabadság hídról. A belső képek véleményem szerint átlagosak. A 48-ik oldalon végre egy kis technikai tanács van az ékszerfotózásról. Nem hosszú a cikk és rájöhetünk, hogy csak komoly vakukkal és derítőkkel tudunk normálisan ékszert fotózni. Na meg természetesen egy makró vakuval.

Divatfotók következtek ezek után, technikai leírás seujsag2 hol, a cikk csak a ruhákról szól. Ha valaki csak úgy felcsapja itt az újságot azt hiheti, hogy az adott sajtó divat vagy reklám magazin.

Plakátos cikk követketik, a címe: Plakátok tegnap és ma. Az a kérdésem, hogy hol van a képek között a ma? Csak régi plakátokkal illusztrálták a cikket.

Egy tesztelő összehasonlító cikk van két Canon kompakt fényképezőgépről. Hát nem hosszú, és beraktak egy olyan baglyos képet, amit vagy beállítottak stúdióban és lefotózták, vagy valami fix fényerős hatalmas gyújtótávolságú teleobjektívvel készült.Program és könyv, CD ajánlók jók. Találtam is egy jó színházi darabot.

A magazin utolsó lapjain láthatjuk a fotópályázat nyertes képeit. Mondhatom, gyönyörűek többségük természet vagy tájkép.

Összességében, kicsit hiányérzetem maradt az újság olvasása után, kevés volt a technika. Igazán meglepődtem viszont azon, hogy majdnem az egész magazin tartalma megtalálható a weboldalukon. Sőt le is lehet tölteni PDF-ben az egész magazint.

1 thought on “Élet & Kép Magazin”

Vélemény, hozzászólás?