Monaco – Menton – Nizza

A FlyAway klub idén is megtartotta biztonságtechnika oktatását Monacoban. Roqubrune Cap Martin-ban szálltunk meg. A kis falu közvetlen Monaco mellett, Franciaországban helyezkedik el. A partvidék sok más településéhez hasonlóan ezt is sziklákra építették. Kis sikátorokon és meredek lépcsőkön jutottam fel a középkori várhoz. A világhírű építész Le Corbuiser hosszú ideig élt itt. A főtérről tökéletesen belátni a starthelyet és a leszállót is. Később elsétáltam a 4000 éves olajfához, aminek törzse körülbelül 10m átmérőjű.

2016-01-26_13-11-43_DSC_9674

 

Egy egész napot Monacoban töltöttünk és bejártuk a főbb nevezetességeket. 2000-ben voltam már itt, de akkor csak rövid ideig tudtunk maradni és csak a kaszinót és környékét tudtuk megnézni. A Nizzza és Menton között közlekedő 100 -as  busszal mentünk. A Monte Carlo (Casino) megállónál szálltunk le, onnan indultunk a sétánkra.

Monaco (monacóiul Munegu) hercegsége egy kis városállam, a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Egyedül Franciaországgal határos. Területe, amely szinte csak Monacovárosából áll, a világ legsűrűbben lakott országa. Monaco adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára. 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben. A jelenlegi uralkodó II. Albert.

A kaszinó előtt éppen a karácsonyi díszítést bontották le. Igazi fenyőket fújtak be vattához hasonlíó anyaggal, hogy messziről úgy tűnjön, mintha havas lenne. A kaszinótól pár percre található a több mint 7000 négyzetméteres Japán kert. 

2016-01-25_15-53-53_DSC_9528

2016-01-25_15-49-49_DSC_9523

A kikötőben végignéztük a méretes jachtokat, majd a hercegi palotához lépcsőztünk fel. Úgy ahogy a város többi pontján, itt is felújítást végeztek. A kíírás szerint egy látogatóközpont és ajándékbolt lesz a palota közvetlen szomszédságában. A térre kihelyezett ágyúkat a Napkirály ajándékozta a monacói hercegnek. Sajnos időnk nem volt, hogy megézzük a kastélyt belülről, így keresztülvágtunk a téren a zegzugos kis olaszos utcácskákon, majd a Saint Nicholas Cathedralt látogattuk meg. Ebben a templomban volt Grace Kelly esküvője, valamint itt helyezték örök nyugalomra a herceggel együtt.
Egy kört tettünk és indultunk a Oceanográfiai Múzeum irányába.

A múzeum 1910 és 1921 között épült, építését I. Albert herceg rendelte el. I. Albert herceget mindig vonzotta a tenger, különösen az akkoriban új tudományágnak számított oceanográfia megismerése és jeles tudósokkal vette körül magát. 1855-ben indult el első önálló kutatóútjára, kis hajójával a Hirondelle-lel. Az épület különlegessége, hogy az alsó emeletei közvetlenül a tengerparton találhatók, a két fő szint viszont a sziklaoldal fölé magasodik.